HPV și Cancerul de col uterin: O realitate tot mai alarmantă. Cum te protejezi în fața unei amenințări invizibile?

HPV și Cancerul de col uterin: O realitate tot mai alarmantă. Cum te protejezi în fața unei amenințări invizibile?
 

Odată cu înaintarea în vârstă, apar și responsabilitățile. Prima ta responsabilitate ești tu, dragă femeie. Astăzi discutăm despre una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății femeilor din întreaga lume, și anume despre cancerul de col uterin. Care este legătura dintre HPV și cancerul de col uterin? Cum te protejezi? Care sunt soluțiile de prevenție la care poți apela? Rămâi alături de noi pentru a afla toate răspunsurile. 

HPV-ul, una dintre cele mai comune cauze ale cancerului de col uterin

Deși cancerul de col uterin poate avea mai multe cauze, HPV-ul, cunoscut și sub denumirea de Human Papilloma Virus, este una dintre cele mai comune, motiv pentru care am ales să abordăm acest subiect.

HPV este o infecție virală, fiind un subiect cu care majoritatea persoanelor active sexual se pot confrunta într-un moment sau altul al vieții. În America, este principala boală cu transmitere sexuală (BTS) ca popularitate, conform statisticilor furnizate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Transmiterea HPV se face prin contact sexual, iar, de cele mai multe ori, infecția poate fi asimptomatică. Acest lucru înseamnă că o persoană poate fi purtătoare a virusului fără să știe și poate transmite virusul altor persoane.

Variația HPV

De-a lungul anilor, au fost identificate peste 200 de tulpini de HPV, fiecare cu propriile caracteristici. Cel puțin 14 dintre ele sunt oncogene, adică pot conduce la dezvoltarea unei forme de cancer, afectând organe precum colul uterin, anusul sau gâtul.

Exista aproximativ 14 tulpini cu risc crescut, dintre care cele mai cunoscute si mai frecvente sunt HPV16 si HPV18: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 si 68.

În cadrul grupului de tulpini de HPV cu risc înalt (HR – High Risk), există mai multe variante de virus, însă HPV16, 18, 33, 31, 35 și 45 sunt prezente în 95% din cazurile de cancer de col uterin la nivel global. Aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin din întreaga lume sunt asociate cu tulpinile HR 16 și 18.

Statistici îngrijorătoare din România

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește cancerul de col uterin și infecția cu HPV. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, țara noastră a înregistrat un număr alarmant de cazuri de cancer de col uterin. Aproximativ 3.400 de femei au fost diagnosticate cu această boală, iar aproape 1.800 au pierdut lupta împotriva acestei boli devastatoare. La nivelul țărilor din Uniunea Europeană, România se situează pe primul loc din punct de vedere al incidenței și al mortalității asociate cu acest tip de cancer.

Cum poate fi depistat?

În unele situații, infecția cu HPV poate provoca apariția verucilor, ceea ce face diagnosticul relativ simplu. Cu toate acestea, în cea mai mare parte a cazurilor, infecția cu HPV este lipsită de simptome, trecând astfel neobservată.

Conform ghidurilor internaționale de medicină preventivă, pentru femei, testarea este recomandată:

1. La vârsta de 21 de ani, se recomandă efectuarea primului test Babeș-Papanicolau, indiferent de activitatea sexuală.

2. Femeile cu vârste cuprinse între 21 și 29 de ani ar trebui să facă testul Babeș-Papanicolau la intervale de 3 ani.

3. Femeile cu vârste între 30 și 65 de ani ar trebui să efectueze una dintre următoarele opțiuni:

   – Test Babeș-Papanicolau la fiecare 3 ani, sau

   – Test de identificare HPV la fiecare 5 ani (un test de screening pentru tulpinile HPV cu risc oncogenic înalt), sau

   – Testul Babeș-Papanicolau și testul HPV la fiecare 5 ani.

4. În unele cazuri, medicul poate recomanda testarea mai frecventă sau poate solicita investigații suplimentare, cum ar fi colposcopia.

Identificarea precoce a HPV la femei joacă un rol esențial în prevenirea mortalității asociate cancerului de col uterin.

Vaccinarea împotriva HPV

Un instrument crucial în lupta împotriva cancerului de col uterin este vaccinarea împotriva HPV. Vaccinurile împotriva HPV sunt disponibile și în România, iar ele pot preveni infecția cu anumite tulpini de HPV care sunt asociate cu cancerul de col uterin. La momentul actual, este disponibilă vaccinarea cu Gardasil 9, care protejează împotriva a 9 tulpini oncogene: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, și 58.

Începând cu anul 2020, Programul Național de Vaccinare include vaccinarea gratuită anti-HPV pentru fetele cu vârste între 11 și 18 ani. Această strategie are potențialul de a reduce semnificativ incidența cancerului de col uterin în viitor.

Conform unui nou proiect propus de Ministrul Sănătății, începând cu luna decembrie 2023, femeile cu vârsta între 18-45 de ani vor avea o compensare parțială pentru vaccinul HPV, iar adolescenții, fete sau băieți vor avea gratuitate, adică, compensare integrală.

Screeningul regulat

În plus față de vaccinare, screeningul regulat este esențial pentru detectarea precoce a cancerului de col uterin. Testul Pap și testul HPV sunt metode eficiente de screening care pot detecta schimbările la nivelul colului uterin și preveni evoluția acestora către stadii avansate ale cancerului.

Educația ca soluție

Educația joacă un rol crucial în prevenirea cancerului de col uterin. În cazul în care ești mămică, este important să ai în privat discuția cu fiica sau fiul tău despre HPV și modalitățile de prevenție. Femeile și tinerii trebuie să fie informați corect despre HPV, riscuri și modalități de prevenire. Campaniile de conștientizare și educație ar trebui să devină o prioritate pentru autorități și organizațiile de sănătate.

Concluzie

Cancerul de col uterin și HPV reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea femeilor din România. Cu toate acestea, prin vaccinare, screening și educație, putem să ne protejăm pe noi și pe generațiile viitoare. Este important să fim conștienți de riscuri și să acționăm pentru a le reduce. Prin măsuri preventive și îngrijire medicală regulată, putem contribui la scăderea incidenței cancerului de col uterin și la salvarea de vieți.

Cabinet Ginecologic

Cabinet Ginecologie / Ecografie 2D, 3D, 4D, Doppler Color
Videocolposcopie / Planificare familiala

Telefon: 0250 74 41 51 Ramnicu Valcea, Cartier Nord Str. Rapsodiei Nr. 14 Bl. D1-3, Sc. B, Ap. 3 Parter - Interfon 03

Administrare