Durerile în timpul sarcinii: Când sunt inofensive și când sunt un semnal de alarmă?

Durerile în timpul sarcinii: Când sunt inofensive și când sunt un semnal de alarmă?
 

Durerile ușoare sau disconfortul sunt adesea normale în timpul sarcinii. Acest lucru se datorează schimbărilor pe care corpul tău le experimentează pentru a susține dezvoltarea bebelușului. Uterul se extinde, iar mușchii și ligamentele se întind pentru a face loc creșterii bebelușului. Totuși, acest proces poate provoca unele senzații neplăcute, dar de obicei sunt inofensive. Când reprezintă durerile în timpul sarcinii un semnal de alarmă? Rămâi alături de noi pentru a afla toate detaliile.

Durerile în timpul sarcinii

Durerea abdominală pelvină, indiferent de cât de intensă este, reprezintă un factor de stres și îngrijorare pentru viitoarele mămici, deoarece de multe ori cred că poate indica o problemă gravă care poate afecta sarcina. În realitate, însă, durerile pelvine sunt o reacție obișnuită la modificările care apar în zona abdominală. În cea mai mare parte a cazurilor, durerile pelvine în timpul sarcinii sunt inofensive. 

Caracteristicile durerii pot varia de la o femeie gravidă la alta, dar, în general, acestea se aseamănă fie cu crampe abdominale joase (dureri abdominale joase), fie sunt brusc ascuțite (înțepături în burtă). Uneori, durerea poate avea o intensitate ușoară sau moderată, fiind percepută mai mult ca un disconfort abdominal.

Care sunt cauzele durerilor abdominale care NU constituie un motiv de îngrijorare?

Fiecare senzație și fiecare durere capătă o semnificație aparte pentru viitoarele mame. Totuși, este important să deosebim tipurile de durere și să identificăm cauzele pentru a determina și nivelul de gravitate al situației. Când este normal și când trebuie să asociezi durerile cu un semnal de alarmă? Vom discuta în continuare despre principalele cauze ale durerilor abdominale care NU constituie motive de îngrijorare includ:

  • Constipația este, cel mai probabil, cea mai obișnuită cauză a durerilor abdominale în timpul sarcinii, în special în primul trimestru (primele săptămâni).  Atât hormonii, cât și dieta pot fi cauze posibile pentru acest tip de durere.
  • Balonarea este un alt simptom des întâlnit în timpul sarcinii responsabili pentru durere. Dacă apare frecvent și persistă pentru perioade lungi, durerea poate afecta chiar starea generală de bine, datorită intensității semnificative.
  • Contracțiile Braxton-Hicks reprezintă un tip specific de contracții, diferite de cele din perioada perinatală, începând cu trimestrul 2. Le poți recunoaște cu ușurință deoarece sunt scurte, neregulate și adesea dureroase (prin contracția bruscă a pereților uterului).
  • Întinderea ligamentelor rotunde ale uterului apare odată cu avansarea sarcinii și creșterea dimensiunilor uterului, ligamentele asociate, numite ligamente rotunde, care se întind. Tot procesul de întindere al ligamentelor rotunde poate cauza o durere ascuțită, sub formă de înțepătură/junghi (înțepături abdominale, înțepături în uter).

Chiar dacă toate aceste cauze au la bază factori inofensivi care nu pun în pericol sănătatea viitoarei mămici, este recomandabil ca orice semn sau simptom identificat în timpul sarcinii să fie discutat cu medicul ginecolog.

Cauze patologice ale durerii abdominale în timpul sarcinii

Cu toate că sunt mai puțin frecvente decât durerile generate de tulburări digestive sau de întinderea uterului/ligamentelor uterului, nu ar trebui să trecem cu vederea posibilele cauze serioase ale durerilor abdominale în timpul sarcinii. Printre principalele factori care pot ridica îngrijorare în privința durerilor abdominale în timpul sarcinii se numără:

  • Preeclampsia este o afecțiune specifică sarcinii, caracterizată prin hipertensiune și consecințele asociate, durerea abdominală fiind unul dintre simptomele însoțitoare. 
  • Sarcina ectopică, cunoscută și sub denumirea de sarcină extrauterină, este un alt motiv de îngrijorare. În anumite cazuri, embrionul poate să se implanteze în altă parte decât în cavitatea uterină și să se dezvolte timp de mai multe săptămâni. Totuși, la un moment dat, această formă de sarcină nu poate continua, iar durerea abdominală intensă este adesea un simptom care determină consultarea urgentă a medicului.
  • Avort spontan reprezintă pierderea sarcinii, iar femeile sunt mai predispuse la acest proces în primul trimestru. Fiind caracterizat de durere abdominală bruscă și intensă, este cu siguranță un semn de alarmă care necesită o vizită de urgență la medicul ginecolog.
  • Dezlipirea placentei este o altă stare patologică, care necesită intervenție medicală urgentă, constând în separarea placentei de pereții uterini. Acest fenomen este asociat cu o durere semnificativă în zona abdominală.

Majoritatea acestor afecțiuni necesită monitorizare și intervenție medicală promptă, astfel că în cazul apariției durerilor abdominale de intensitate crescută sau pur și simplu diferite de celelalte dureri din sarcină, este crucial să soliciți îndrumare medicală cât mai curând posibil. În general, cu cât se face prezentarea la medic mai devreme, cu atât este mai favorabilă recuperarea.

Cum deosebești durerile inofensive de durerile care sunt un semnal de alarmă pentru sănătatea ta și a bebelușului tău

În linii generale, orice manifestare sau simptom cu potențial de a stârni îngrijorarea mamei ar trebui adusă în atenția medicului. Această abordare proactivă asigură discernerea între cauzele comune și inofensive ale durerilor abdominale și cele care pot reprezenta amenințări la adresa sănătății și siguranței atât ale mamei, cât și ale copilului.

În vederea prevenirii unor complicații nedorite, se recomandă monitorizarea atentă în timpul consultațiilor ginecologice. Aceasta poate fi realizată printr-un pachet de urmărire a sarcinii, cu accent deosebit în primul trimestru, până la momentul nașterii.

Totuși, este important să recunoaștem modificările care ar trebui să determine o vizită rapidă la medic, dacă este necesar. Principalele semnale de alarmă, pe lângă durerile despre care am discutat anterior, sunt: 

  • Sângerare vaginală neobișnuită;
  • Modificări în secrețiile vaginale, precum schimbări de culoare sau consistență;
  • Modificări notabile în aspectul, culoarea sau mirosul urinei;
  • Stări de amețeală persistente;
  • Creștere nejustificată a temperaturii corporale;
  • Dureri intense de spate.

Recunoașterea promptă a acestor semnale contribuie la menținerea unui nivel adecvat de vigilență și oferă beneficiul intervenției medicale într-un stadiu timpuriu, maximizând astfel șansele de o sarcină sănătoasă și fericită.

Concluzie

Încheiem acest articol conștienți că, în ciuda provocărilor, fiecare disconfort aduce cu el și bucuria unei noi vieți în devenire. Este important să ne amintim că, în marea majoritate a cazurilor, durerile în timpul sarcinii sunt parte integrantă a acestui drum minunat și nu reprezintă tot timpul o amenințare gravă. Totuși, consultațiile regulate oferă oportunitatea de a detecta orice schimbare sau potențiale probleme în stadii incipiente, permițând astfel intervenții rapide și soluționarea oricăror îngrijorări. 

Cabinet Ginecologic

Cabinet Ginecologie / Ecografie 2D, 3D, 4D, Doppler Color
Videocolposcopie / Planificare familiala

Telefon: 0250 74 41 51 Ramnicu Valcea, Cartier Nord Str. Rapsodiei Nr. 14 Bl. D1-3, Sc. B, Ap. 3 Parter - Interfon 03

Administrare